Binnen 3 dagen 100% rijklaar thuisbezorgd
Hoe u de juiste maat tweedehands fiets kiest

Hoe u de juiste maat tweedehands fiets kiest

Hoe u de juiste maat tweedehands fiets kiest

Het kopen van een tweedehands fiets kan een kosteneffectieve en milieuvriendelijke keuze zijn. Het is echter van cruciaal belang dat u de juiste maat kiest voor comfort, prestaties en veiligheid. Deze gids helpt u bij het selecteren van de perfecte maat tweedehands fiets die bij uw behoeften past.

1. Begrijp de basisprincipes van fietsmaatvoering

Framemaat: De framemaat is de belangrijkste factor bij het bepalen van de pasvorm van een fiets. Het wordt meestal gemeten in inches of centimeters en is gebaseerd op de lengte van de zitbuis (de buis die van het zadel naar de pedalen loopt).

Soorten fietsen: Verschillende soorten fietsen hebben verschillende maatconventies. Racefietsen, mountainbikes en hybride fietsen hebben elk specifieke meetnormen. Zorg ervoor dat u deze variaties begrijpt bij het kiezen van een tweedehands fiets.

2. Meet uw binnenbeenlengte

Waarom binnenbeenlengte belangrijk is: uw binnenbeenlengte is een belangrijke indicator voor de juiste fietsmaat. Het zorgt ervoor dat u comfortabel op de fiets kunt zitten en de pedalen kunt bereiken.

Hoe te meten: Ga met uw voeten ongeveer 15-20 cm uit elkaar staan. Meet de afstand van de grond tot uw kruis. Gebruik deze maat om de juiste framemaat voor verschillende soorten fietsen te vinden.

3. Gebruik een fietsmaattabel

Fietsmaattabellen: Veel fabrikanten bieden maattabellen die uw lengte en binnenbeenlengte in verband brengen met de juiste fietsframemaat. Raadpleeg deze tabellen bij het kiezen van een tweedehands fiets.

Maattabel racefiets:

 • 4'10" - 5'2":  47-49 cm
 • 5'3" - 5'6":    50-52 cm
 • 5'7" - 5'9":    53-55 cm
 • 5'10" - 6'0":  56-58 cm
 • 6'1" - 6'3":    58-60 cm
 • 6'4" and up: 61+ cm

Maattabel mountainbike:

 • 4'10" - 5'2": 13-15 inches
 • 5'3" - 5'6":   15-17 inches
 • 5'7" - 5'9":   17-19 inches
 • 5'10" - 6'0": 19-21 inches
 • 6'1" - 6'4":    21-23 inches
 • 6'4" and up: 23+ inches

4. Controleer de standoverhoogte

Standoverhoogte: Dit is de afstand tussen de bovenbuis van het fietsframe en de grond. Wanneer u boven de fiets staat, moet er een ruimte van 1-2 inch zijn voor racefietsen en 2-4 inch voor mountainbikes. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt staan ​​zonder de bovenbuis te raken.

5. Stel het zadel en het stuur af

Zadelhoogte: Pas het zadel zo aan dat uw been bijna volledig gestrekt is aan de onderkant van de pedaalslag, met een lichte buiging in de knie. Dit zorgt voor efficiënt trappen en vermindert de belasting van uw knieën.

Stuurpositie: Het stuur moet op gelijke hoogte zijn met of iets onder de zadelhoogte voor racefietsen, en hoger voor mountainbikes. Dit zorgt voor een comfortabele rijhouding en controle.

6. Proefrit

Belang van een proefrit: Maak altijd een proefrit met de fiets voordat u een aankoop doet. Hierdoor voel je of de fiets goed past en of je gemakkelijk bij de pedalen en het stuur kunt.

Waar u op moet letten: Controleer tijdens de proefrit het comfort, het rijgemak en of u gemakkelijk kunt starten en stoppen. Als iets niet lekker voelt, overweeg dan om een ​​andere maat of een ander model te proberen.

7. Raadpleeg de verkoper

Vraag om details: Verkopers van tweedehands fietsen kunnen waardevolle informatie verstrekken over de geschiedenis van de fiets, het gebruik en eventuele aanpassingen die van invloed kunnen zijn op de maat of pasvorm.

Onderhandelen over aanpassingen: Als de fiets kleine aanpassingen nodig heeft voor een betere pasvorm, vraag dan de verkoper of hij deze wijzigingen kan aanbrengen of een korting kan aanbieden op de kosten van aanpassingen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste maat tweedehands fiets is essentieel voor een comfortabele en plezierige rijervaring. Door de basisbeginselen van de fietsmaat te begrijpen, uw binnenbeenlengte te meten, maattabellen te gebruiken, de standoverhoogte te controleren, het zadel en het stuur aan te passen en de fiets te testen, kunt u de perfecte pasvorm vinden. Vergeet niet de verkoper te raadplegen voor aanvullende inzichten. Voor een ruim aanbod kwalitatieve tweedehands fietsen ga je naar 2dehandsfietsenwinkel.nl en vind vandaag nog jouw ideale fiets.